ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΙΧΕ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΔΙΑΝΟΜΗ ΚΑΙ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Posted: Νοέμβριος 19, 2014 by kovotsos in Uncategorized

Το Σάββατο 15/11 πραγματοποιήθηκε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος Ημερίδα με θέμα «Χρηματοδότηση και διανομή του ελληνικού Ντοκιμαντέρ».

Imerida-18

Η Ημερίδα οργανώθηκε από την ‘Ένωση λληνικού Ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με το ελληνικό γραφείο Media του Creative Europe.

Περισσότερα από 150 άτομα, από διάφορα μέρη της Ελλάδας, επαγγελματίες του Κινηματογράφου και της Τηλεόρασης, παραγωγοί, σκηνοθέτες, διανομείς αλλά και φοιτητές κινηματογραφικών σχολών παρακολούθησαν την Ημερίδα που ξεπέρασε κάθε προσδοκία τόσο σε επίπεδο προσέλευσης όσο και σε επίπεδο ποιότητας τοποθετήσεων και διαλόγου.

Μέσα στην τεράστια κρίση που βιώνει ο χώρος του κινηματογράφου αλλά και ειδικότερα του ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα, αναδείχτηκε η τεράστια ανάγκη για αναγνώριση των προβλημάτων και για την εξεύρεση τρόπων συνεργασίας και διαλόγου μεταξύ φορέων, Ιδρυμάτων, τηλεοπτικών καναλιών, αλλά και όλων των εμπλεκομένων στη διαδικασία της παραγωγής.

Imerida-20

Στα τρία διαφορετικά πάνελ που πραγματοποιήθηκαν, αναπτύχθηκαν οι θέσεις και οι προβληματισμοί των επαγγελματιών από τον χώρο της παραγωγής και της διανομής ντοκιμαντέρ, παρουσιάστηκαν το μοντέλο λειτουργίας των new media και η εμπειρία του crowd funding, και έγινε ενημέρωση για τα νέα ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης από το Creative Europe.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι δύο διεθνείς εισηγητές της διοργάνωσης, διανομείς ευρωπαϊκών ντοκιμαντέρ: ο Bέλγος Thierry Detaille, ο οποίος αναφέρθηκε στους μηχανισμούς προώθησης των ταινιών και τη σημασία της παρουσίας στις αγορές οπτικοακουστικών έργων και ο διεθνής διανομέας Jan Rofekamp, ο οποίος εστίασε στη στρατηγική παρουσίας στα διεθνή φεστιβάλ και τη σημασία της για την πορεία μιας ταινίας. Αμφότεροι αναφέρθηκαν στους τρόπους με τους οποίους επιλέγουν τις ταινίες που θα διανείμουν.

Στο πρώτο πάνελ με θέμα Διαδίκτυο – Crowd Funding –Διανομή συμμετείχαν οι: Μανώλης Ανδριωτάκης (Garage TV), Δημήτρης Αναγνώστου (Groopio) και Νικόλας Κόσκορος (Mini Media) που ανέδειξαν τη μεγάλη ευκαιρία που φέρνει το Διαδίκτυο τόσο στην παραγωγή όσο και στη διακίνηση του ντοκιμαντέρ
Μίλησαν ακόμη για τη δυναμική του crowd funding και μοιράστηκαν με το κοινό μερικές χρήσιμες ιδέες και πληροφορίες που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από κάθε ενδιαφερόμενο.

Παραδείγματα ταινιών που επιχείρησαν με επιτυχία χρηματοδότηση μέσω crowdfunding ανάπτυξαν οι σκηνοθέτες και παραγωγοί Βάλερυ Κοντάκου, Δέσποινα Παυλάκη, Αννέτα Παπαθανασίου και Φωτεινή Οικονομοπούλου

Στη συνέχεια για τα θέματα διανομής του ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα μίλησαν η Ειρήνη Σουγανίδου από την εταιρία διανομής Feelgood, ο Τάκης Βερέμης από την Strada Films και ο Ηλίας Γεωργιόπουλος από τον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟ.

Στο δεύτερο πάνελ με θέμα Φορείς Χρηματοδότησης-Δημόσια και Ιδιωτική Τηλεόραση και Πολιτιστικά Ιδρύματα συναντήθηκαν ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Γρηγόρης Καραντινάκης, η Ακόλουθος Οπτικοακουστικών Μέσων της Γαλλικής Πρεσβείας Elise Jalladeau, η καλλιτεχνική Διευθύντρια του Ιδρύματος Ι. Φ. Κωστοπούλου Κατερίνα Κοσκινά και ο Διευθυντής του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας ,Διονύσης Καψάλης.

Στη συνέχεια του ιδίου πάνελ, τον OTE TV εκπροσώπησε ο Αλέξανδρος Χριστογιάννης ,Υποδιευθυντής Κινηματογραφικών και Θεματικών Καναλιών OTE TV , την ΝΕΡΙΤ ο σκηνοθέτης Μένος Δελιοτζάκης, το Κανάλι της Βουλής ο υπεύθυνος για το Πρόγραμμα Άρης Φατούρος ενώ από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος συμμετείχε η Διευθύντρια της Ταινιοθήκης Μαρία Κομνηνού.
Όλοι αναγνώρισαν την μεγάλη σημασία και ανάγκη της ενίσχυσης του ελληνικού ντοκιμαντέρ, πρότειναν ιδέες αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις για τη δυνατότητα συνεργασιών και συν-χρηματοδοτήσεων μεταξύ θεσμικών φορέων όπως είναι το ΕΚΚ, καναλιών και Ιδρυμάτων.

Στο τρίτο πάνελ με θέμα το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Creative Europe και τη Διεθνή Αγορά, η εκπρόσωπος του ελληνικού γραφείου του Creative Europe Media , Άννα Κασιμάτη έκανε μια συνοπτική παρουσίαση του προγράμματος παρέχοντας χρήσιμες πρακτικές πληροφορίες για τα βασικά κριτήρια επιλεξιμότητας, τα βασικά χαρακτηριστικά της κάθε Πρόσκλησης καθώς και επικαιροποιημένα στοιχεία για τις χρονικές διορίες υποβολής.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα κριτήρια αξιολόγησης των προγραμμάτων MEDIA Development (η δημοσίευση της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων αναμένεται αυτή την εβδομάδα με καταληκτική ημερομηνία γύρω στα μέσα Ιανουαρίου) και TV Programming (καταληκτική ημερομηνία 13/1/15).

Από την ΝΕΡΙΤ η υπεύθυνη του Τμήματος Συμπαραγωγών, Ειρήνη Γαβαλά , αφού εξήγησε τις δυσκολίες που συναντά το νέο κανάλι σχετικά με τις διεθνείς συμπαραγωγές εκδήλωσε την πρόθεση να προχωρήσει άμεσα με νέες προτάσεις συμπαραγωγών που μπορούν πλέον να κατατίθενται στη ΝΕΡΙΤ.

Συντονιστές των συζητήσεων ήταν οι: Αγγελος Κοβότσος , Ιλια Παπασπύρου και Ελένη Χανδρινού

Τα γενικά συμπεράσματα που προέκυψαν από την Ημερίδα είναι ότι η έλλειψη πόρων αναγκάζει όλους να γίνουν περισσότερο δημιουργικοί, να αναζητήσουν συνέργειες και να καινοτομήσουν.
Ο χώρος του ντοκιμαντέρ έχει την ευκαιρία να ανοιχτεί σε νέες εμπειρίες και να πρωτοπορήσει στους τρόπους παραγωγής και διανομής.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s